5 miliard liber za TV práva. Na kolik si přijdou anglické kluby?

12.02.2015, 10:52
Aktuality
Zaujalo nás
5 miliard a 136 milionů liber. Tak přesně zní ona astronomická částka, kterou Premier League inkasuje za televizní práva na sezóny 2016/17 až 2018/19. 1,712 miliardy liber za jeden ligový ročník. Fanoušky anglických klubů nejvíce zajímá, jak bude s těmito penězi přesně naloženo. Kolik dostane vítěz? A kolik sestupující?

Loni, letos a příští sezónu disponuje Premier League s "pouhou" miliardou a 6 miliony liber na sezónu. Oproti těmto ročníkům tak kluby dostanou o 70 % z domácích vysílacích práv financí více. Přesnou předpověď na zisky všech anglických týmů v daném období vytvořit nelze; vezmeme-li v potaz určitou pravděpodobnost a očekávané příjmy, je nicméně možné přibližná čísla získat.

Kolik tedy jednotlivé celky inkasují?

Peníze z televizních práv plynou ke klubům podle jednoduchého vodítka:
- 50 procent se rozdělí rovnoměrně
- 25 procent podle umístění
- 25 procent podle účasti v televizních zápasech

Berme tedy v úvahu přespříští sezónu 2016/17, tedy první ligový ročník, kdy bude nová sazba platit. Rovná polovina ročního příjmu - tedy 856 milionů liber - připadne rovnoměrně mezi všech 20 klubů. 42,8 milionů liber tak dostane každý celek bez ohledu na umístění nebo četnost účastí v televizních zápasech. V letošní sezóně je tato částka téměř o polovinu nižší - 21,6 miliónu.

25 procent z 1,712 miliard liber - 428 milionů - dostanou od léta 2016 týmy v závislosti na umístění v tabulce Premier League. Nástřel procentuální rozložení vypadá následovně:

1. 9,52 %
2. 9,05 %
3. 8,57 %
4. 8,10 %
...
18. 1,43 %
19. 0,95 %
20. 0,48 %

Pátý tým si "ukousne" z částky 7,62 %, šestý tým 7,14 %, a tak dále, a tak dále. Každý příčka je zkrátka oddělena 0,47 až 0,48 procenty.

Zdánlivě nicotný rozdíl ovšem už v letošní sezóně téměř dělá jeden a čtvrt milionu liber. Od sezóny 2016/17 to bude přes dva miliony. Fantastická stíhací jízda Tonyho Pulise a Crystal Palace v posledních sedmi kolech minulé sezóny tak klubu nezajistila jen víceméně kosmetický posun ze 17. na 11. příčku, ale taky bonus v podobě 7,5 milionu liber. Při blížící se sazbě by tento skok znamenal zisk 12 milionů.

Posledních 25 procent pak kluby dostanou podle toho, jak často jsou jejich zápasy vysílány. I zde se bude kalkulovat s 428 miliony liber. Zhruba po 7,5 % z této astronomické částky dostanou ty nejatraktivnější celky, jež se v TV vyskytují nejčastěji (Manchesterské týmy, Chelsea, Liverpool, atd.). Týmy, které se v televizi vyskytují průměrně (West Ham, Newcastle...) dostávají mezi 4,5 a 5 %, nejméně atraktivní mančafty (zpravidla sestupující) pak lehce před 3 %. V této části finančních příjmů samozřejmě nelze přesně určit procentuální zisky - jako v případě umístění - přesto se tímto rozložením můžeme rámcově řídit.

Nesmíme ale zapomenout na jednu velmi důležitou věc. K těmto penězům je totiž třeba přičíst ještě částku, kterou kluby dostanou od zahraničních televizí. Letos je tato suma vyšší než 600 milionů liber, při očekávaném nárůstu o 70 % jako na anglické scéně se pak pro sezónu 2016/17 dostaneme na více než miliardu! Ta se rozloží mezi všech 20 týmů zcela rovnoměrně - 5 % pro každého.

Nyní už se tak konečně můžeme přesunout k tomu důležitému, podstatnému a tomu, čemu všechno předchozí vysvětlování předcházelo. Příkladům, které nám "vyplivnou" konkrétní částky.

Dejme tomu, že v sezóně 2016/17 skončí na posledním místě Derby County. Derby i přes tento neúspěch inkasuje 42,8 milionu z první poloviny peněz za TV práva. Dále dostane 2 miliony za umístění a zhruba 13 milionů za účast v televizních zápasech. Nesmíme pak zapomenout na nějakých 50 milionů, které Rams získají od zahraničních investorů.

Suma sumárum, Derby může za dva roky zopakovat ostudnou sezónu jako v ročníku 2007/08, přesto si pouze díky TV právům přijde na neuvěřitelných 108 milionů liber (146 milionů eur - více než Real a Barcelona v minulé sezóně). Příčku od příčky (s menšími výkyvy odvislými od atraktivity týmu) můžeme postupovat po cca třech milionech až na čelo.

Vítěz Premier League 2016/17 pak za vysílací práva podle stejného přepočtu obdrží částku pohybující se mezi 165 a 170 miliony liber (okolo 225 milionů eur).

Díky astronomickým penězům, které Sky Sports a BT Sport za televizní práva v Premier League zaplatí, bude mít anglická soutěž oproti ostatním ligám výrazně navrch. Už loni si nejhorší tým PL (Cardiff) přišel podle této tabulky na dvojnásobný balík než Bayern Mnichov (!); na více než Ajaccio, Sochaux, Málaga a Hertha dohromady. A co teprve za dva roky...

Už nyní je všech 20 týmů Premier League mezi 40 nejbohatšími týmy světa. Burnley je bohatší než Ajax. Podle BBC by se pak během propíraných tří sezón mohla celá dvacetičlenná skupina posunout i do první třicítky.

Autor: Marek Ustohal / bbc.com, premierleague.com

Komentáře (384)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele